Toukokuu päättyi voimakkaiden myrskypuuskien saattelemana kun Norjanmereltä Oomega 01062019saapunut voimakas matalapaine pyyhkäisi Skandinavian yli pohjoiseen torstain ja perjantain aikana. Voimakkaimmat keskituulet koettiin Perämeren rannikkoalueilla, jossa Hailuodon rannikkosääasemalla päästiin mittaamaan päivän puuskaennätys 33,6 m/s. Myrskyrajan rikkoutuminen touko-kesäkuussa on jokseenkin harvinaisempaa sillä FMI:n tuulitilastoissa kesämyrskyä, on mitattu viimeisen 25 vuoden aikana harvoin, keskimääräisesti noin 0,4 kertaa vuodessa. Siitä huolimatta on varsinkin viime vuosina kesämyrskyt olleet tuttu vieras. Vuonna 2016 myrskyraja rikkoutui kesäkuussa peräti kolme kertaa.

Matalapaineen nyt siirtyessä Barentsinmerelle on suursäätilassa tapahtumassa jälleen Euroopan kannalta merkittävä muutos. Yläaalto muodostaa viikon puolivälissä sulkukorkeatilanteen, joka pakottaa matalapaineet kulkemaan Suomen pohjoispuolelta. Siperiaan työntyvä viileä ilmamassa sekä Britteinsaarten luoteispuolella vaikuttava keskusmatala juurruttaa korkeapaineen paikoilleen useiksi vuorokausiksi Skandinavian ylle. Tiistaista eteenpäin alkavan lämpimän jakson aikana suihkuvirtaus siirtyy Norjan länsipuolelle jolloin lämmintä ja kosteaa ilmaa alkaa virrata Suomeen etelästä. Muutos lämpötiloissa on yhden vuorokauden aikana merkittävä kun esimerkiksi maan länsiosissa maanantain ja tiistain välillä korkein päivälämpötila nousee noin kymmenestä asteesta reippaaseen 20:een. Maan eteläosissa hätyytellään tuolloin mahdollisesti jopa jo hellelukemia. Viikon edetessä päivälämpötilat kohoavat laajalti yli 25 celsiusasteen.

Mahdollisesti useamman päivän ukkoskimara

Viikon edetessä virtaussuunta muuttuu hieman idemmäksi ja lämmön mukana saadaan aimo annos kosteutta. Lämmön ja kosteuden mukana saapuvat myös ukkoset. Tiistain aikana lounaasta leviää jo tasaisesti kosteutta (Mixingratio 1000-950hPa >12 g/kg) sen yltäen aina maan koillisosiin saakka. Ukkoselle vaadittava ilmakerrosten välinen epävakaa eli labiili tilanne saavutettaisiinkin jossain Varsinais-Suomesta Kainuuseen yltävällä alueella. Varsinainen suurempi kuuman ja erityisesti kostean ilmamassan työntyminen kohti pohjoista koettaisiin näillä näkymin keskiviikon jälkeen, jolloin ukkosia voisi esiintyä monin paikoin torstaista sunnuntaihin yltävällä ajanjaksolla. Se missä muodossa ukkosia saadaan, on vielä pienoinen arvoitus mutta tällä hetkellä näyttäisi että varsinkin viikon loppupuolella kyseessä olisi tyypillisistä lämpimän ilmanalan ilmamassaukkosista, joissa suuret sademäärät sekä kookkaammat rakeet ovat tuttu näky. Tiistain aikana suihkuvirtauksen läheisyys sekä sitä myöden kohonnut syvän kerroksen tuuliväänne voivat kuitenkin muodostaa rajalliset mahdollisuudet jopa vaarallisia sääilmiöitä aiheuttaville ukkosille mutta tämän suhteet ennuste on vielä avoin.

Kaiken kaikkiaan näyttäisi nyt että seuraava lämpöaalto olisi tällä kertaa tulossa runsaan kosteuden kera ja kesäkuun ukkossaldo päästäisiin avaamaan viikon puolivälistä eteenpäin. Parhaassa tapauksessa odotettavissa on usean päivän ukkosjakso, jonka aikana päivittäiset iltapäiväukkoset ovat sääkartoilla tavallinen näky. Tilannetta seurataan myrskybongarit.fi:ssä ja uusia päivityksiä julkaistaan aina kun jotain uutta ilmaantuu. Myös päiväkohtaiset ukkosennusteet ilmestyvät viikon alussa sitä mukaa kun malliennusteet tarkentuvat.

 

----------- 3.6.2019 21.45 -------------

Tiistain ukkoskehitystä haittaa runsas pilvisyys


pelmaa03062019Lämmin ja kostea ilmamassa (T850hPa 10°C) on saavuttanut Suomen; mikä on ollut huomattavissa lämpimän tuulen viriämisenä, varsinkin eteläosissa maata. Seinäjoen Pelmaan maasääasemalla jo putoamaan lähtenyt 2m lämpötila tasaantui alkuillan tunteina ja on nyt jopa lähtenyt hienoiseen nousuun. Suomi kuuluu nyt osittain lämpimään keskileveysasteiden ilmamassaan ja muutamia salamapaikannuksia onkin ehditty jo saada Suomenlahdella. Kirjoitushetkellä mm. Hangon tasalla ehdittiin nähdä hetkellinen ryöpsähdys yksittäisen solun salamaniskuissa. Viileä meri toppuuttelee kuitenkin runsaampaa salamointia ja solut jäävätkin vielä varsin lyhytikäisiksi.

 

Yön aikana lämpimän ilmamassan raja kurottautuu yhä kohti pohjoista mutta jättää vielä maamme pohjoisosan kärvistelemään varhaiskeväisiin lämpötiloihin. Tiistai päivällä suihkuvirtaus vaikuttaa yhä Suomen länsipuolella jatkaen Lapin yli Vienanmerelle. Suihkuvirtauksen läsnäolo antaa huomisen tuuliprofiileille potkua kun syvän kerroksen tuuliväänne on yleisesti 20 m/s tietämillä (Deep-layer shear ~20 m/s). Runsas dynamiikka vaikuttaisi kuitenkin jäävän huomisen osalta suurimmaksi osaksi käyttämättä runsaan pilvisyyden takia. Alatroposfäärin kosteussisältö on runsas (Mixingratio1000-950hPa ~10 g/kg) varsinkin maan keskivaiheilla ja idässä mutta riittävän konvektion laukaisemiseen vaadittava maanpinnasta ponnistava lämpö näyttäisi pilvisyyden takia jäävän heikoksi.
Jos kuitenkin vastoin odotuksia sopivaa konvektiota pääsee syntymään, on huomisen olosuhteet muuten otollisia voimakkaiden ukkospuuskien (>15 m/s) esiintymiselle. Muutoin tiistaipäivä on tuulinen mutta lämmin, ainakin Tornion korkeudelta etelään. Pohjoisessa rintaman nurjalla puolella pysytelläänkin sitten vielä 10 asteen tuntumassa.

Loppuviikon osalta on ennuste pysynyt edelleen ukkosille suosiollisena. Torstaista eteenpäin ilmamassaukkosia saadaan aluksi varsinkin lännessä. Tarkemmat karttamuotoiset ennusteet ilmestyvät seuraavan päivityksen yhteydessä.


----------- 5.6.2019 21.30 -------------

 

Torstaina kohonnut mahdollisuus ukkospuuskille Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla


Huomisen eli torstain aikana helteinen ilmamassa (T850hPa 10°C) on ottamassa erävoittoa lähes koko Skandinaviassa. Rintamalinja työntyy päivän aikana kohti pohjoista ja sijaitsee iltapäivän aikana Tornion korkeudella. Rintaman eteläpuolella lämpötilat maanpinnan tuntumassa kohoavat iltapäiväksi jo yli 30 celsiusasteen. Kuuminta on etenkin Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan yltävän rajan alapuolella. Sää on näillä alueilla pääosin poutainen ja aurinko pääsee paistamaan poutapilvien lomasta.

0562019 strmprob jpg
Torstaina itse rintama-alueeseen kuuluu pilvisyyttä ja aamusta myös sadetta. Sadealueet liikkuvat Perämeren rannikolta kohti koillista. Iltapäivällä Kainuun sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntiin alkaa syntyä yksittäisiä voimakkaita sadekuuroja sekä myöhemmin ukkosta. Ukkosen todennäköisyys on suurin varsinkin merkatun alueen itäosissa. Suihkuvirtaus kulkee huomenna Suomen pohjoisosien yli itään ja varsinkin Pohjois-Lapissa tuuliprofiilit ovat vaikuttavia. Suurin kosteussisältö ja näin ollen myös ukkoskehityksen kannalta oleellisin epävakaa lähtötilanne  löytyy Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta. Aivan näiden alueiden pohjoislaidalla vaikuttaa vielä jokseenkin merkittävä tuuliväänne (Deep-layer shear ~20 m/s), ja ukkosten yhteydessä voikin esiintyä voimakkaita, yli 15 m/s ukkospuuskia (merkattu punainen alue). Myös suuret sademäärät ja tätä myöden taajamien tulviminen on mahdollista. Torstain osalta avoinna on vielä kehityksen alkaminen ja se kuinka itäpainotteiseksi vilkkain toiminta tulee rajautumaan. Ilmatieteenlaitos on julkaissut ukkospuuskiin liittyviä varoituksia. Ks. ajankohtaiset varoitukset: https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Perjantain vastaisena yönä Suomeen saapuu etelästä suuri annos kosteutta, joka leviää lauantaita kohden lähes koko maahan. Perjantaista onkin tulossa kesän tähän mennessä salamamäärältään vilkkain ukkospäivä, joka saanee seuraa heti seuraavana päivänä lauantaina. Ylihuomisen sekä lauantain osalta tuuliprofiilit näyttävät olevan selvästi huomista tylsemmät mutta suuret ukkosen käytettävissä olevat energiamäärät (MUCAPE 1000-1500 J/kg.) mahdollistavat toki rakeiden, runsaan kuurosateen sekä yksittäiset ukkospuuskat. Seuraava päivitys huomenna iltapäivällä.

----------- 6.6.2019 19.30 -------------

 

Perjantai on salamarikas ukkospäivä

 

Kuluvan torstain aikana ukkosia on saatu pääosin Kainuussa mutta kirjoitushetkellä salamointia oli havaittu myös Pohjois-Pohjanmaan maakunnan etelälaidalla, Toholampi-Pyhäjärvi välillä. Helteinen ilmamassa (T850hPa 10-14°C) saavuttaa tulevan yön aikana Suomen pohjoiskärjen ja huominen lämpötilaero on siellä edellispäivään verraten useita asteita korkeampi. Sulkukorkea vaikuttaa säähän vielä ainakin sunnuntaihin ja siihen asti ilma on kuumaa, kosteaa sekä monin paikoin verrattain ukkosherkkää.

Ukkosta ja runsasta salamointia odotettavissa merkatulla alueella


GFW 62Erittäin kosteaa ilmaa (Mixingratio1000-950hPa 10-14 g/kg) saapuu perjantaiaamun aikana maan länsiosiin. Yön jäljiltä taivas on aluksi vielä varsin selkeä ja lämpötila maanpinnan läheisyydessä nousee nopeasti jo ennen puoltapäivää yli 25 celsiusasteen. Kastepiste on aluksi varsin alhainen mutta nousee iltapäivään mennessä lähelle 20°C etelästä saapuvan kosteuden myötä. Vähäinen konvektion esto häviää nopesti aamupäivän aikana ja matalan kerroksen lämpötilavähetteet kasvavat nopeasti reilun 10°C/km tuntumaan. Päivän edetessä ja kosteuden kosteuden lisääntyessä konvektiolla käytettävissä olevat energiamäärät yleisesti korkeahkolla tasolla (MUCAPE 1000-1300 J/kg, SBCAPE 1000-1300 J/kg, LI ~-4.) Huomisen osalta pystyjakauman tuuliprofiilit ovat varsin olemattomia ja riittävän dynamiikan puuttuessa ei ukkosten osalta ole suurta riskiä erityisen voimakkaista >20 m/s ukkospuuskista tai supersolujen esiintymisestä.

Edellä mainittujen tietojen valossa perjantai etenee seuraavasti: Aamu on poutainen ja selkeä. Keskipäivän tienoilla maan länsiosiin alkaa kehittyä nopeasti kohoavia kuuropilviä, jotka tuottavat salamointia ja kovaa sadetta. Ukkosherkkä alue leviää maan keskiosiin sekä jossain määrin myös Pohjois-Pohjanmaan alueelle. Suurimman kosteusannoksen saapuessa kello kolmen jälkeen ukkoskehitys jatkuu yhä voimakkaana ja ukkoskuurojen liikesuunta on pohjoiseen. Vaimeiden tuuliprofiilien takia yksittäisten solujen elinikä on kuitenkin edelleen lyhyt. Uusien solujen kehitys hidastuu iltaa kohti mentäessä mutta malleissa on hienoisia viitteitä toiminnan piristymiseen vielä myöhäisillan tunteina aivan länsirannikon tuntumassa. Konvektiolla käytettävissä olevan suuren energiasisällön, sekä toisaalta merkittävän kosteusmäärän takia ukkosten yhteydessä tullaan saamaan suuria sademääriä sekä mahdollisesti max 1cm rakeita. SIPC-analyysin perusteella raekoot saattavat huomenna olla varsinkin maan länsiosissa 0,80 ja 1 cm välimaastossa. WSI ja WMSI-indeksit ovat dynaamisuuden puuttuessa matalahkot mutta voimakkaiden ukkoskuurojen yhteydessä yli 15 m/s ukkospuuskat eivät ole poissuljettuja. Salamamäärissä huominen tulee todennäköisesti rikkomaan tämän alkukesän toistaiseksi suurimman ennätyksen.

 

 

 

0662019 strmprob

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

----------- 8.6.2019 21.30 -------------

Sunnuntaina. Kylmä rintama saapuu, vaarallista säätä saattaa esiintyä

 


Erittäin kuuma hellejakso päättyy huomenna kun matalan sola ja sitä edeltävä kylmä rintama pyyhkäisee Suomen yli sunnuntain aikana. Kylmän rintaman yhteyteen syntyy kuuronauhaa, joka etenee lounaasta kohti koillista. Ukkosta saattaa esiintyä jo aamun tunteina ja jokunen Baltiasta saapuva pitkäikäinen solu voi myös ylittää Suomenlahden herättämään etelärannikon asukkaita. Varsinainen rintamalinjan ukkoskuuronauha aktivoitunee jo aamupäivän aikana Pohjanmaalta - Etelä-Karjalaan yltävällä sektorilla, edeten tästä nopeasti kohti pohjoiskoillista. Etenevän kylmän rintaman yhteydessä tuuliprofiilien muuttunut dynamiikka ja tätä myöden voimistunut syvän kerroksen tuuliväänne  (Deep-layer shear 15-20 m/s) kohottaa mahdollisuutta vaarallisten sääilmiöiden esiintymiselle. Voimakkaiden ukkoskuurojen yhteydessä mahdollisuus koville, yli 25 m/s ukkospuuskille on olemassa. Tästä on annettu myös virallinen varoitus ilmatieteenlaitoksen toimesta. Ks. https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

 

 

 

 

- Katsaukseen on tulkittu seuraavia säämalleja: GFS, CMC/GEM, NAVGEM, FMIHIRLAM, UKMET(M), ECMWF

 

JRM

 

 

uusibongauslogo.png

Tutka (dBz) & Salamat

  Tutka

Bongarit twitterissä