----------- 17.7.2018 20.30 -------------

skewt21072018

Erityisen pitkä lämpöjakso ei näytä päättymisen merkkejä, ainakaan jos GFS:n tai ECMWF:n parviennusteita on uskominen. Yli 40% todennäköisyydellä erittäin lämmin, ja yli 60% todennäköisyydellä lämmin säätyyppi jatkuu ainakin kuukauden loppuun saakka. Skandinavian päällä lepää tällä hetkellä peräti 16 asteista ilmamassaa (T850hPa 16°C) joka on nostanut päivälämpötilat Suomessa yli 30 celsiusasteen. Maan pohjoisosista kurkottava yläkorkea pakottaa Atlantin matalapaineet pohjoiselle reitille. Korkeista lämpötiloista huolimatta on ilmamassa edelleen varsin kuivaa (Mixing ratio ~8 g/kg) eikä merkittävämpiä ukkostilanteita pääse syntymään viikon puolivälissä; aivan pohjoisinta Lappi lukuun ottamatta jossa on pieni ukkosen todennäköisyys keskiviikon aikana.

Viikon loppupuolella korkeapaine siirtyy hiljalleen kohti itää; samalla Itä-Euroopassa sijaitseva matalapaineen keskus ajautuu lähemmäs Skandinaviaa. Suursäätilan muutoksen vaikutuksena virtauskenttä muuttuu ja alkaa tarjota Suomeen kosteutta. Kaakosta leviävä kosteuden advektio muuttaa ilmakehän pystyjakauman nopeasti epävakaaksi, jolloin perjantaista ensi viikon alkuun yltävällä ajanjaksolla ukkoselle tarjolla olevat potentiaalienergiat nousevat helposti yli 1000 J/kg (MUCAPE >1000 J/kg) ja mahdollisesti lännessä ja maan eteläosissa yli 1500 J/kg (MUCAPE >1500 J/kg). Pitkälle viikon loppuun venytetyt ennusteluotaukset ovat kuitenkin varsin pessimistisiä tarjoamaan ukkosherkälle ilmamassalle kovin kummoista tuuliprofiilia, jolloin tilanteesta on tulossa dynaamisesti tylsä. Suurimmat syvän kerroksen tuuliväänteet (DLS >10 m/s) löytyvät nekin vasta aivan Suomen pohjoisosista eivätkä ne pääse vaikuttamaan maan eteläpuoliskon ukkostilanteeseen millään tavoin.

Edellä mainitut seikat summaten tuleva, mahd. dynaamisesti tylsä ukkosviikonloppu on näillä näkymin saamassa kuitenkin varsin mainiot edellytykset suurien salamamäärien tuottamiseen. Runsaan salamoinnin lisäksi ukkossolujen yhteydessä esiintyvien kuurosateiden luonne voi aiheuttaa varsinkin väestökeskittymien alueella taajamatulvia. Ukkosia esiintyy pääosin iltapäivän sekä alkuillan aikana. Kuumaan ja kosteaan ilmamassaan saattaa satunnaisia ukkosia syntyä vielä myöhäisen illankin aikana.

Kuuman heinäkuun ilmamassaukkosia saadaan tällä kertaa todennäköisesti useampana päivänä putkeen (pe - ma).  Alueellisesti ukkoset näyttäisivät viimeisimpien malliajojen perusteella sijoittuvan pääosin länsi- ja eteläosaan maata. Kuitenkin myös keskiosissa sekä Lapissa tullaan ukkosia näkemään.

 

----------- 18.7.2018 20.45 -------------

Tiistai iltana tarkastelussa olleet säämallit (GFS, ECMWF, CMC/GEM, NAVGEM) ja niiden malliennuseet ovat eläneet vuorokauden aikana jonkin verran. Suurin huomio liittyy eri skenaarioiden lisääntyneeseen määrään. GFS:n globaali ennustemalli antaa edelleen perjantaina runsaan kosteuden tuloksena syntyneitä ukkosia lounais ja länsipainotteisena. Lauantaina kostein ilmamassa siirtyisi hieman idemmäksi ja leviäsi samalla pohjoiseen jolloin ukkosia olisi mahdollista saada perjantaita laajemmalla alueella, joskin itäpainotteisemmin kuin perjantaina. Sunnuntain-maanantain aikana kostea ilmamassa alkaa hiljalleen vetäytyä takaisin rajan taakse ja lounaasta virtaisi hiljalleen kuivempaa ilmaa jolloin poutainen hellesää pääsee jälleen jatkumaan. Sunnuntain aikana ukkoskuuroja saataisiin myös vielä niin ikään itäpainotteisesti.

Säämallien välillä, varsinkin GFS ja CMC, oli erimielisyyksiä kostean ilmamassan lopullisista mittasuhteista maamme yllä. Yli 12 g/kg kosteussisältö (Mixingratio1000-950hPa >12 g/kg) on helposti myös muuttumassa hyvin runsaiksi sadekuuroiksi  riittävän dynaamisuuden sekä vapaasti liikkuvan konvektion eston puuttuessa. Tällainen tilanne suosii varsin nopeasti "mössöytyvää" kuurokehitystä vaikka saatavilla olevissa potentiaalienergioissa puhutaan edelleen yli 1000 J/kg lukemista. Positiivisena vastatekijänä mainittakoon ennustettujen tuuliprofiilien hienoinen piristyminen perjantain aikana myös Suomen eteläpuoliskolla.

Tällä hetkellä summaten on ukkosen todennäköisyys hieman laskenut eilisestä. Todennäköisesti suurin haittatekijä tulee olemaan edelleen runsaat sademäärät sade- ja mahdollisten ukkoskuurojen yhteydessä. Edelleen näyttää siltä että perjantaina suurin todennäköisyys ukkosille on länsi- ja lounaisosissa maatamme. Lauantain aikana alue siirtyy hieman itäisemmäksi, mutta leviten samalla pohjoiseen; ukkosia voidaan lauantain ja sunnuntain aikana saada maan keskivaiheilla sekä eritoten idässä. Seuraillaan tilanteen kehittymistä ja päivitellään perjantain tilannetta huomen illalla karttaennusteen kera.

Lisähuomautus: Ilmatieteenlaitos on antanut sadevaroituksen:http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset


----------- 19.7.2018 20.30 -------------

 

1972018 strmprobTässä päivityksessä keskitytään pitkälti perjantain tilanteeseen, mutta sivutaan myös koko viikonlopun tilannetta. Huomisen osalta on nyt saatu kaikki viimeisimmät 12Z malliajot mukaan (ECMWF, GFS, UKMET, FMI HIRLAM+HARMONIE, CMC, NAVGEM.) Suurin havaittava ero perjantain osalta on kostean alueen kaventuminen maan etelä ja kaakkoisosiin. Lämmin ja kostea ilmamassa saapuu maamme rajojen sisäpuolelle aamun aikana. Ensimmäiset sade ja ukkoskuurot muodostuvat maan eteläosiin keskipäivän jälkeen, missä myös voimakkaimmat solut tullaan perjantain aikana näkemään. Etelä- ja kaakkoisosissa solujen sisältämä kosteusmäärä on korkea; tästä syystä voimakkaiden ukkoskuurojen yhteydessä satava vesimäärä voi olla huomattava ja aiheuttaa tiheissä väestökeskittymissä taajamatulvia. Voimakkaimman noston tarjoavissa soluissa alas satavan vesimäärän lisäksi on rakeiden mahdollisuus. SIPC-analyysin perusteella raekoot saattavat huomenna olla maan etelä- ja kaakkoisosissa 0,60 ja 1 cm välillä.

Syvän konvektion alueella näyttäisi edelleen vallitsevan iltapäivän aikana varsin tylsä tuuliprofiili; mikä on yksittäisten solujen eliniän kannalta negatiivinen tekijä. Alkuiltaan mennessä tullaa tästä huolimatta näkemään useiden kuurosolujen sarjoja jotka liikkuvat kaakko-luoteissuunnassa kohti länsirannikkoa. WSI ja WMSI-indeksit ovat dynaamisuuden puuttuessa myös varsin matalat eikä yli 15 m/s ukkospuuskia ole näillä näkymin odotettavissa.

Muu Suomi

 

Suomen kaakkois- ja eteläosan ulkopuolella on teoriassa edelleen kohtalainen mahdollisuus ukkosille ja salamoinnin mahdollisuudeksi on karttamuotoisessa katsauksessa annettu yli 15% havaintopaikkaa kohden. Kuitenkin tällä hetkellä suuremman kosteusannoksen saapuminen laajemmalti näyttää viivästyvän perjantai iltaan/alkuyöhön jolloin ukkosia voidaan saada pohjoisempana perjantain ja lauantain vastaisena yönä (erillinen ennuste huomenna.) Lauantaina saadaankin ukkosia paljon laajemmalla alueella, lähes koko Suomessa.

----------- 20.7.2018 20.45 (täydennetty 21.07.2018 - 00.45) -------------

Perjantain aikana on kartutettu kesän salamasaldoa tuhansilla ja vielä kirjoitushetkelläkin näytti kartalla olevan useita salamoivia soluja. Huominen, eli lauantai, tulee olemaan tähänastisesti kesän salamarikkain päivä. Erittäin kostea ilmamassa on saavuttanut Suomen ja levittäytyy nyt hiljalleen kohti pohjoista (Mixingratio1000-950hPa >12 g/kg). Lauantain aikana ukkosia tullaan näkemään heti aamusta alkaen; huipentuen myöhäiseen iltapäivään, jolloin ukkosia on liikkeellä suuressa osassa maata. Suuri kosteussisältö saavuttaa Lapin vasta lähempänä iltaa joten Suomen pohjoisosissa ukkosia tullaankin näkemään runsaammin vasta myöhään lauantai iltana, mutta eritoten sunnuntaina.

Ukkosen yhteydessä voimakkaita ukkospuuskia

 

Heikko matalapaine liikkuu huomenna länsirannikon yli pohjoiseen. Matalan läsnäolo antaa hienoista potkua tuuliprofiileihin lännessä sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Malliennusteissa matalan välittömässä läheisyydessä syvän kerroksen tuuliväänteelle annetaan arvoksi yli 15 m/s (Deep-layer shear >15 m/s). Voimakkaimpien solujen yhteydessä voidaankin havaita kovia ukkospuuskia (yli 15 m/s) lännessä sekä Pohjois-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle yltävällä alueella. Rakeiden todennäköisyys on myös huomenna kohonnut ja paikoin raekoot voivat olla suurehkojakin. Kirjoitushetkellä SIPC-analyysi ei ollut vielä valmis joten potentiaalisista rakeiden kokoskaaloista ei vielä tässä vaiheessa voi sanoa mitään.

SIPC-analyysi valmistui keskiyöllä ja siitä tehtiin seuraavia havaintoja: Ilmakehän pystyjakauman ollessa labiili, on maasta ponnistavalla konvektiolla saatavilla yli 1500 J/kg energia iltapäivän tunteina. Maan länsiosissa iltapäivän ja alkuillan aikana on mahdollisuus rakeille joiden koko voi ylittää 12 mm. WMSI-indeksi ehdottaa alueelle yksittäisiä ukkospuuskia ja näiden yhteydessä hetkellinen tuulennopeus voi nousta 15-25 m/s välille. WS-indeksi on koholla (48) joten voimakkaan kuurosolun ylittäessä vesistöä ei vesipatsaiden mahdollisuutta voida poissulkea.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä näiden maakuntien välittömässä läheisyydessä oli analyysin perusteella tulossa ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen päivä kuin lännessä, joskin indeksit olivat iltapäivän suhteen matalammat. On otettava myös huomioon että UKMET:in sekä FMI:n hienohilamallit ehdottivat alueelle järjestäytyneempää solukehitystä iltapäivän aikana, joten SIPC:n pisteanalyysi on tässä mielessä hieman alakanttiin. Alueelle on myös annettu virallisesti varoitus voimakkaista ukkospuuskista.

Edellämainituilla alueilla on edelleen mahdollisuus varsin suuriin sademääriin. Solukehitystä tapahtuu päivän aikana todennäköisesti useassa aallossa joten vuorokauden kokonaissademäärät voivat olla paikoin huomattavia.

Kuurosolujen liikesuunta on lauantain aikana pääosin luoteen ja pohjoisen välillä. Suuria sademääriä on odotettavissa ja taajamatulvien riski on todellinen. ks. varoitukset:http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

2072018 strmprob

 

uusibongauslogo.png

Tutka (dBz) & Salamat

  Tutka

Bongarit twitterissä