-----------17.06.2018 - 15.45 -------------

saarintamat17062018Jälleen yhden poutaisen jakson jälkeen on säätila muuttumassa juhannusviikolle. Kevään/alkukesän kaltainen "lukkiutunut" sulkukorkeatilanne on nyt toistaiseksi poissa näköpiiristä ja Atlantin matalapaineet pääsevät viistämään Skandinavian yli tuoden Suomeen kosteutta, tuulia ja ukkosta. Alkavalla viikolla kesälomalaisia uhkaa useampikin matalapaineen osakeskus jotka näillä näkymin huipentuisivat juhannusaattona solan mukanaan tuomiin sateisiin. Sateen todennäköisyys on nyt pidempien malliennusteiden (ECMWF, CMC/GEM, GEFS) valossa lähes koko maassa >25% ja maan koillisosissa hieman korkeampi, noin 40%. Matalapainetoiminta nostaa myös tuulia jotka ovat varsinkin länsirannikolla lomanviettäjien riesana. Tiistaista eteenpäin on merialueilla yli 10 m/s puhaltavat keskituulet tyypillisiä.

Synoptinen katsaus

Tällä hetkellä Skandinavian yllä viipyillyt korkean selänne on siirtymässä koilliseen tehden tilaa Atlantilta saapuvalle matalapaineperheelle. Ensimmäinen osakeskus saapuu Norjan yli Ruotsiin jo maanantain vastaisena yönä, jatkaen päivän aikana Barentsinmerelle Lapin pohjoisosien yli. Matalapaineeseen liittyy vahva rintamarakenne johon kuuluu rutkasti kosteutta sisältävä lämmin sektori (1000-950 hPa Mixin ratio: >10 g/kg) . Nopeasti etenevän kylmän rintaman yhteydessä saadaan voimakkaita rintamaukkosia jotka voivat olla paikoin rajuja. Maanantai iltaan mennessä on matalapaine ehtinyt jo saavuttaa Barentsinmeren, jolloin sen jälkipuolella sää poutaantuu. Tiistain aikana uusi osakeskus kulkee lähes samaa reittiä pohjoiseen, mutta maanantaista poiketen sen yhteydessä esiintyvät mahdolliset ukkoset ovat heikompia. Keskusmatala jää vaikuttamaan Skandinavian säätilaan useaksi päiväksi joten loppuviikon säätila on viileähkö, tuulinen ja ajoittain sateinen.

Maanantain ukkoset

Kylmä rintama saavuttaa Suomen lännestä jo aamun tunteina edeten nopeasti kohti pohjoista. Maanantain vastaisena yönä on Selkämerellä havaittavissa sadekuuroja, joiden luonnetta on hyvä seurata. Potentiaalisesti ukkosherkkä alue nousee jo aamuyön aikana Selkämereltä Pohjanmaalle ja tämän aikana sadekuurojen lomassa on jo mahdollista havaita ukkosta. Maanantai aamupäivän aikana ukkosherkkä alue kattaa Pohjanmaan maakunnat leviten iltapäivällä Lapista Etelä-Karjalaan ulottuvalle akselille ja sen pohjoispuolelle. Tuon mainitun akselin alueella tullaan myös näkemään päivän voimakkaimmat solut.

Lsuihkuvirtaus17062018ämpimän sektorin ilmamassa on verrattain kosteaa (1000-950 hPa Mixin ratio: ~10 g/kg), joskin suurin kosteussisältö pysyttelee itärajan tuntumassa sekä sen ulkopuolella. Rintamarakenteen päällä on havaittavissa suihkuvirtaus joka näyttäytyy ylätuulikartassa Ω-muotoisena kuviona (ks. kuva). Tämä on omiaan lisäämään tuuliprofiileihin dynamiikkaa. Ennusteluotauksien hodografeissa on syvän kerroksen tuuliväänteelle tarjottu yli 20 m/s (Deep layer shear 0-6km: >20 m/s). Voimakkaan tuuliväänteen vaikutuksella on merkitystä syntyvien ukkossolujen luonteeseen ja vaikutukset voivat näkyä järjestäytyneitä kuuroryppäinä joiden yhteydessä yli 15 m/s ukkospuuskat ovat mahdollisia (WMS Index: >15).  Myös matalan kerroksen tuuliväänne on ennusteluotauksen mukaan läsnä alueen luoteisosissa joten vesialueiden päällä esiintyvien solujen yhteydessä ei pienimuotoisten trombien/vesipatsaiden ole mahdotonta (WS Index: >40). Ukkossolujen yhteydessä esiintyvien rakeiden >0,5 cm todennäköisyys on korkeimmillaan niin ikään alueen luoteisosissa.

Päivän kulku on siis hyvin suoraviivainen. Ukkoset seuraavat rintamaa päivän edetessä Pohjanmaan tienoilta leviten yhä laajemmalle itä-pohjoissuunnassa. Auringon lämmittävä vaikutus antaa pontta kuurokehitykselle ja sen huippu tullaan näkemään iltapäivän tunteina Lapista Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella. Rintaman jälkipuolella on myös mahdollisuus yksittäisille ukkoskuuroille jos pilvisyys ja sitä myöden maanpintaa lämmittävän auringon vaikutus pääsee nostamaan uutta konvektiota. Ennusteen kannalta epävarmoja tekijöitä ovat eri mallien näkemys rintaman nopeudesta.

Varoituksia voimassa

Kirjoitushetkellä on Ilmatieteenlaitos antanut varoituksen yli 15 m/s ukkospuuskista useisiin maakuntiin eteläisintä Suomea lukuunottamatta. Ajankohtaiset varoitukset voi käydä tarkistamassa oman paikkakuntansa osalta tuolta: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

176201814Z strmprob jpeg

uusibongauslogo.png

Tutka (dBz) & Salamat

  Tutka

Bongarit twitterissä