Kesä alkoi tänä vuonna nopeasti jättäen termisen kevään varsin lyhyeksi. Jo toukokuun ensimmäisellä viikolla lämmin ilmamassa vyöryi Skandinaviaan ja korkeapaine vahvistui Suomen itäpuolelle. Tällä hetkellä käynnissä on sulkukorkeatilanne joka ohjaa matalapaineet Britteinsaarten länsipuolelta kohti Eurooppaa. Skandinavian itäpuolella on niin ikään matalapaine, joka kuroutuu ja muodostaa alkuviikosta kylmän pisaran Itä-Eurooppaan. Pisaran ansioista ilmakehän pystyjakauma tulee muuttumaan labiiliksi, mikä näkyy alueella runsaina kuurosateina ja ukkosina.

Ukkosia Euroopassa ja Ruotsissa

Viikonlopun aikana Atlantilta virtaa kylmää ilmaa etelään ja rintaman itäpuolella lämmin ja kostea ilmamassasounding 12052018 kurottautuu kohti pohjoista. Tämän kaltainen synoptinen tilanne näkyy keskisessä Euroopassa runsaina ukkosina ja esimerkiksi ESTOFEX noteeraa alueen vaaratasolla 1 (1/3) perusteena voimakkaiden puuskien ja suurien rakeiden todennäköisyys. Lauantaina myös Ruotsi on saamassa osan epävakaudesta. Ennusteluotauksen (ks. kuva) perusteella sekoitussuhde näyttäisi nousevan paikoin yli 10 g/kg ja epävakautta kuvaava CAPE-arvo peräti yli 1000 J/kg. Troposfäärin suuri kosteussisältö ja varsin tylsä tuuliprofiili suosii kuitenkin lyhytkestoisia ja erillisiä ukkoskuuroja jotka kuluttavat energiasisältönsä nopeasti loppuun. Lauantain tilanne mahdollistaa kuitenkin voimakkaita sadekuuroja joten taajamatulvien mahdollisuus on olemassa. Iltaa kohden Ruotsissa päästään todennäköisesti kuitenkin kesän toistaiseksi parhaimpiin salamalukuihin.


Ensi viikolla eli jakson lopussa on havaittavissa mahdollisuus ukkospäiville myös meillä Suomessa. Viikon alkupuoliskolla olemme vielä vahvasti korkeapaineen vaikutuspiirissä ja ilmamassa on verrattain kuumaa ja kuivaa. Hellerajan uskotaan rikkoutuvan useaan otteeseen ja 20 celsiusastetta mitataan pohjoisessakin. Viikon loppupuolella korkeapaine näyttäisi antavan tilaa etelästä saapuvalle ylämatalalle ja tämän yhteydessä säätila muuttuisi epävakaaksi ja sateisemmaksi. Tämän hetken malleissa on viitteitä ukkosen mahdollisuudesta maan eteläpuoliskolla keskiviikosta eteenpäin. Käytettyjen mallien (GFS, ECMWF, CMC) vastaavuus antaa suosituimpien skenaarioiden toteutumiselle kullekin noin 30% mahdollisuuden toteutua, joten mahdollista ukkosista ja niiden laajuudesta on hankala sanoa vielä mitään varmaa. Sen sijaan mallit olivat varsin yksimielisiä siitä että keskiviikon jälkeen sataa maan etelä- ja länsiosissa yli 60% varmuudella joten nautitaan varhaisesta kesästä nyt kun sitä on.

uusibongauslogo.png

Tutka (dBz) & Salamat

  Tutka

Bongarit twitterissä