Lauantaina Baltiaan saapuu hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa. 500geopotIlmamassan lämpötila yltäisi tämänhetkisissä arvioissa jopa 20 celsiusasteen tuntumaan ja ilmamassan kosteussisältö yli 14 g/kg. Alailmakehän pystyjakauma muuttuu hyvin labiiliksi ja konvektiolla saatavana olevat energiasisällöt luetaan todennäköisesti tuhansissa. Alueen länsiosissa näyttäisi vallitsevan myös voimakas syvän kerroksen tuuliväänne, mikä tekee muodostuvasta tilanteesta vaarallisen. Tämänhetkisten mallien mukaan konvektio on aluksi voimakkaasti tulpattu mikä estää energiasisällön kuihtumisen päivän alkupuolella. Tilanne suosiikin yksittäisten voimakkaiden soluryppäiden muodostumista jotka myöhemmin päivällä muodostaisivat mahdollisesti MCS:n eli mesomittakaavan konvektiivisen järjestelmän. Tällainen järjestelmä koostuu useista ukkossoluista ja kykenee ylläpitämään itseään uusien solujen muodossa useita tunteja. MCS:n yhteydessä havaitaan usein vaaraa aiheuttavia sääilmiöitä kuten voimakkaita ukkospuuskia, suuria rakeita ja joskus jopa tornadoja.

Rajuilmoja myös Suomeen?

Baltian tilannetta on siis seurattava jokseenkin vakavalla naamalla sillä850hpatemp saapuvassa ilmamassassa on potentiaalia varsin voimakkaille ukkosjärjestelmille joiden yhteydessä vaarallisen sään riski on selvästi kohonnut. Tietyissä keskusteluissa on myös spekuloitu MCS:n siirtymistä Baltiasta Suomen puolelle joka on tässä tilanteessa täysin mahdollista, mutta todennäköisyys täysin päinvastaiseen lopputulokseen on yhtä suuri. Siksi onkin järkevämpää pohtia hätäilemättä eri skenaarioita ja seurata perjantaina/lauantain aikana mikä skenaarioista näyttää todennäköisimmältä. Ilmatieteenlaitos on tänään antanut sade- ja ukkosvaroituksen maan etelä- ja keskiosiin. Tämä kielii siitä että iltapainotteisten ukkosten mahdollisuus on huomioitu sielläkin. Haittaa aiheuttavien sääilmiöiden pääpaino on kuitenkin laskettu toistaiseksi runsaiden sateiden aiheuttamiin tulvimisiin.

Tätä kirjoittaessa oli 06UTC GFS-malliajo valmistunut ja sen tarjoama tieto lauantain osalta puoltaisi ainakin maan eteläosiin muodostuvien voimakkaiden ukkosten mahdollisuutta. Kuitenkin seuraavia kunnon johtopäätöksiä voitaneet tehdä vasta klo 12UTC malleista, joihin on saatu tuoreet ilmakehäluotauksetkin mukaan. Tilannetta seurataan kuitenkin täällä meilläkin erityisen tarkasti ja muutoksista tiedotetaan twitterin kautta.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Päivitys 10.8.2017 - 19.00 EEST

Malliluotauksista

bufkitprofileUusimmat pitkän WRF:n ennusteluotaukset muuttavat jälleen asioiden kulkua. Ensinnäkin täytyy mainita että ennusteluotauksissa esiintyvä ilmapakettia on ilo seurata, varsinkin jos verrataan Suomessa esiintyneisiin potentiaalienergioihin kuluneen kesän aikana. Baltian itäpuolella voimakkaat tuuliväänteet näyttäisivät tämän hetken ennusteiden mukaan jäävän sivuun suurimman CAPE:n alueelta. Tämä johtaisi suurien energiasisältöjen purkautumiseen dynaamisesti tylsähköön ympäristöön. Konvektion ensimmäisten tuntien aikana syntyisi "räjähdysmäisesti" lyhytikäisiä hetkellisesti voimakkaita ukkoskuuroja jotka kuitenkin tukahtuisivat nopeasti. Jäljelle jääneestä kylmästä patjasta ponnistaisi todennäköisesti uutta konvektiota ja ukkoskuuroja. Baltian länsipuolella sekä Suomen etelä- ja länsiosissa tuuliväänteet sen sijaan ovat edelleen huomattavat ja mahdollisuuksien rajoissa tilanteesta voisi syntyä Suomenkin osalta jotain mielenkiintoista. Runsas kosteus ja mukana saapuva pilvisyys voivat kuitenkin muuttaa aluksi näinkin kiintoisan tapauksen runsaiksi sateiksi. Jatketaan seuraamista.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Päivitys 11.8.2017 - 13.00 EEST

Päivitystä lauantain tilanteeseen keskiyön 00UTC malliajojen perusteella sekä klo 09 EEST valmistuneen WRF-malliajon havaintoja. Synoptinen tilanne kertoo kaakossa olevan vahvan korkeapaineen sekä Norjanmerellä syvenevän matalapaineen vuorovaikutuksesta. Yläsola nostaa pohjoiseen hyvin lämmintä ilmamassaa, joka tämänhetkisten arvioiden mukaan yltäisi Suomen etelä- ja itäosissa yli 15°C (850hPa). Ilmamassa on myös verrattain kosteaa ja pystyjakaumaltaan epävakaista, mikä nostaa konvektiolle käytettävissä olevat potentiaalienergiat Suomessakin kesän korkeimpiin lukemiin. Eilisen alkuillan aikana saatiin lauantain osalta ensimmäistä kertaa kaikkien käytettävissä olevien hienohilamallien data tarkasteluun ja niistä voidaan tehdä jo hieman mesomittakaavan päätelmiä.

Eilisistä malliajoista poiketen nyt näyttäisi todennäköisemmältä että etelästä saapuvan ilmamassan mukana voitaisiin saada rajuilmoja myös meille Suomeen. Hienohilamallien tarjoamaa dataa kuvaillen lounaasta saapuisi maan länsiosiin jonkin verran sadekuuroja ja varsinainen voimakas konvektio syntyisi vasta myöhemmin iltapäivällä. Tämä synnyttäisi rintaman myötä koilliseen leviäviä soluryppäitä joiden yhteydessä salamointi voisi olla hyvin runsasta. Rintaman edetessä huomisen aikana kohokonvektion myötä tapahtuva salamointi yltäisi seuraavan päivän puolelle ja salamointi päättyisi pikkutunneilla vasta maan keskivaiheilla. Alueen länsiosissa vallitsee edelleen voimakas tuuliväänne sekä matalalta tasolta voidaan havaita alatroposfäärin suihkuvirtaus, mistä on nyt ilmailun sarallakin huomautettu. Lisäksi malleista on havaittavissa korkea helisiteetti mikä kielisi supersolujen mahdollisuudesta.

Kaikenkaikkiaan huominen tilanne on nyt vakavasti seurattavalla tasolla. Ilmatieteenlaitos on nostanut varoitustasoa "mahdollisesti vaarallisesta" vaaralliseksi. Tämä koskee kuitenkin erittäin runsaita sademääriä. Ukkosen osalta vaarataso on edelleen luokiteltu "mahdollisesti vaaralliseksi" ja mahdollisia vaaratilanteita aiheuttavat luonnonilmiöt ovat sateen lisäksi runsas salamointi ja ukkospuuskat. Hienohilamalleja sekä ilmakehäluotauksissa tapahtuvia muutoksia seurataan nyt tarkoin ja tarkennuksista tiedotamme illansuussa ukkoskatsaus-kartan kera. Ajankohtaisia virallisia varoituksia voi seurata Ilmatieteenlaitoksen sivuilla: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

JRM

uusibongauslogo.png

Tutka (dBz) & Salamat

  Tutka

Bongarit twitterissä