Tähänastinen kesä on ollut vaisu monella mittapuulla. Lämpötiloissa on useilla paikkakunnilla pysytty 31072017 msplsuurimmaksi osaksi vajaan 20 celsiusasteen tuntumassa. Päivälämpötilat olivat maan eteläosissa kuun alkupuolella huomattavasti keskimääräistä alhaisemmat. Etenkin heinäkuun ensimmäinen viikko oli koko maassa erityisen kolea ja Lapin Enontekiöllä saatiinkin hieman lunta heinäkuun 7. päivän aikoihin. Erityisen vaisu on ollut myös ukkoskesä, kun varsinaiset ukkospäivät ovat loistaneet poissaolollaan. 
Suomessa salamamääriltään runsaat ukkospäivät liittyvät Skandinavian yllä vierailleisiin kuumiin sekä kosteisiin ilmamassoihin, mutta tänä kesänä ei suursäätila ole suosinut tällaisen asetelman muodostumista juuri missään vaiheessa.

Maanantaina ainekset runsaampaan salamointiin

"Vielä on kesää jäljellä" virkkoi eräskin laulaja. Elokuu on yhä edessä ja Suomessa ukkoskausi kestää parhaimmillaan pitkälle syyskuuhun, jos kylmään ilmamassaan syntyneet meriukkoset lasketaan mukaan. Pientä kesän ukkostilastojen kartuttamista on havaittavissa myös huomisissa malliennusteissa.

Pohjois-Norjassa sijaitseva täyttyvä matalapaine liikkuu sunnuntaina Lapin yli itään, samalla maamme eteläosien yltä löytyy niin ikään väistyvä korkean selänne. Maanantai yön aikana Pohjois-Atlantilta saapuu uusi matalapaine jonka lämmin, kostea sektori yltää päivällä maan keskiosiin. Aamuisten mallien mukaan maasta ponnistavalla ilmapaketilla olisi saatavilla energiaa maan eteläosissa parhaimmillaan ~1000 J/kg kohden. Kuitenkin saapuvan rintaman pilvisyys on runsasta varsinkin päivän ensimmäisen neljänneksen aikana, joka saattaa vaikuttaa ukkosien kehitykseen aina iltapäivään saakka. Tarkasteltaessa neljää eri hienohilamallia (UKMET euro, FMI:n HIRLAM ja HARMONIE, WRF-M) pilvisyyden runsaudessa ja ajoituksessa on eroja. Vallalla oleva näkemys olisi kuitenkin myöhemmin iltapäivällä lännestä Pohjanmaa - Kaakkois-Suomi linjalta starttaava vahva konvektio, joka liikkuisi Keski-Suomen yli maan itäosiin tuottaen samalla runsasta salamointia. GFS sijoittaisi tapahtumat nyt hieman pohjoisemmaksi kun taas FMI:n hienohilamallit hieman etelämmäs.

Mahdollisuus voimakkaisiin ukkospuuskiin


bufkitprofile2Tänään tarkasteltuna syvän kerroksen tuuliväänne (eteläosissa n. 15 m/s) on hieman matalampi kuin edellisten päivien malliajoissa, mikä pienentää voimakkaiden ukkospuuskien riskiä edellisitä arvioista, joskin suuri potentiaalienergia ei sulje näitäkään >15 m/s pois. Aivan maamme kaakkoisosissa sekä varsinkin Suomenlahden takana Virossa tuuliväänteen vaikutus on edelleen korostunut. Viron itäosissa ja varsinkin Venäjällä voidaankin huomenna saada varsin rajuja ukkosia. Tällä hetkellä näyttäisi siis siltä että jos ukkosia pääsee maan eteläosissa ja varsinkin kaakkoisosissa syntymään, voivat ne olla puuskien osalta voimakkaita. Tämän vuoksi nyt julkaistuun ukkoskatsaukseen lisätään huomio mahdollisista voimakkaista ukkospuuskista. Salamoinnin osalta huominen tulee todennäköisesti näyttäytymään kylmän rintaman yhteydessä liikkuvana kuuronauhana ja tämän kesän vaisuun salamasaldoon tullaan saamaan lisäystä. Katsausta päivitetään vielä sunnuntain viimeisten tuntien aikana. Kaikki päivitetyt katsaukset voit käydä silmäilemässä "ennusteet"-pudotusvalikosta.

uusibongauslogo.png

Tutka (dBz) & Salamat

  Tutka

Bongarit twitterissä