blogiteksti

29.5.2015 - 9.00


Toukokuu lähestyy uhkaavasti loppuaan ja vasta nyt saadaan ensimmäisiä vahvoja merkkejä todellisesta kesän käynnistymisestä. Kesäkuun ensimmäisellä, eli ensi viikolla korkeapaineen odotetaan vahvistuvan Suomen koillispuolelle, ja tuovan meille samalla rutkasti lämpimämpää ilmamassaa (850hPa: ~10°C), joten isossa osassa maata voidaan viikon keskivaiheilla mitata hellelukemia. Riippuen tuon ilmamassan mukanaan kantamasta kosteudesta, voidaan jokseenkin olettaa että kunnon pauketta olisi luvassa ainakin itäiseen osaan maata. Helteitä odotellessa käännämme katseen kuitenkin tähän perjanta-iltapävään ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin.

2852015 strmprob Lounaasta on aamuyön tunteina lähestynyt okluusiorintama joka lipuu päivän aikana hiljalleen kohti koillista. Rintaman yhteydessä tapahtuva konvektio nostaa taivaalle voimakkaita kuuropilviä, joiden mukana voi esiintyä ukkosta (~15% mahdollisuus havaintopistettä kohden).

CAPE:t (konvektiolla käytettävissä oleva energia) ovat huomisen aikana suhteellisen niukkoja, vain noin 200 J/kg jolloin ukkosen esiintymisen todennäköisyys jää pieneksi. Huomioitavaa kuitenkin on länteen painottuva voikamas tuuliväänne (LLS= ~10 m/s, DLS= ~20 m/s) joka edesauttaa ukkosen voimistumista. Solun  päästessä kehittymään on siis mahdollisuus ukkospuuskien esiintymiseen kartassa punaiseksi merkatulla alueella.
CAPE -arvojen ollessa pieniä; mahdollisuus isojen rakeiden esiintymisestä jää marginaaliseksi.


Jos tilanne ukkoskehityksen kannalta toteutuu, noudattaa se rintamalinjaa siirtyen päivän aikana hitaasti kohti koillista. Todennäköisesti perjantai-päivä koostuu runsaista kuurosateista joiden seassa saattaa liikkua ukkoskuuroja voimakkaine ukkospuuskineen joten sade ja salamatutkien seuraaminen on suotavaa.Ilmatieteenlaitos on antanut varoituksen >15 m/s puhaltavista ukkospuustista. Koko maan varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

 

uusibongauslogo.png

Tutka (dBz) & Salamat

  Tutka

Bongarit twitterissä