blogiteksti

31.7.2014 - 10.00

Lännestä saapuva kylmä rintama on aikataulussa, ja se näkyy satelliittikuvissa runsaana pilvimassana Pohjanlahden, ja Itämeren yllä. eumetsat 31072014Kuten kuvasta näkyy, pilvimassa koostuu lähinnä aamuyöllä syntyneiden massiivisten ukkos-solujen alasimista, joten on selvää että kyseinen alue on hyvin kuuroherkkää. Tutkakuvissa salamointia esiintyy jo merialueilla Turun eteläpuolella ja todennäköisesti tuo kyseinen solu onkin ensimmäinen joka pyyhkii läntisen suomen yli rintaman muotoa mukaillen ylöspäin, poiketen samalla rintaman edetessä koilliseen.


Noin 10.00 rintama on havaittavissa länsirannikon länsipuolella ja tästä se etenee päivän mittaan kohti itää siten, että sen oletettu sijainti on iltapäivällä noin kello 17.00 Turku - Kajaani välillä.
Onepanelradar suomi201407310725 Tästä rintama-alueen kuuronauha siirtyy iltaa, ja varhaista yötä kohden itään, jolloin pimeän tullen voimakkaimmat solut voivat järjestää komean valoshown. Suurin ukkosilla käytettävä energiamäärä voi kohota lukemiin 1000-1500 J/kg, joten yhdessä suurimman tuuliväänteen (alueen pohjoisosa) kanssa ukkosiin liittyvät vaaratekijät ovat laaja alaiset. Hyvin voimakkaat syöksyvirtaukset (>25m/s) suuret rakeet (>3cm) erittäin runsas salamointi, sekä rankkasateet ovat yhtä kaikki tänään läsnä.

Kaikenkaikkiaan luvassa on siis toistaiseksi kesän mehukkain päivä, mutta myös riskialttein. Bongaamaan lähtijöiden kannattaa varsinkin suurimmalla riskialueella mahdollisuuksien 3172014 09Z strmprobmukaan tulkita tutkakuvien kaikuja, sekä hydroclass-tuotetta, tuulen radiaalinopeuksista puhumattakaan. Voimakkaita kaikuja on syytä välttää varsinkin kohonneen raeriskin takia.

 


Myrskybongarit.fi toivottaa antoisaa ja turvallista jahtia! Lopuksi vielä kartta jossa estofex noteeraa Suomen
luokalla "2". Näitä nähdään kesäisin pohjoisessa vain 1-3 kappaletta. Suotavaa on seurata myös ilmatieteenlaitoksen varoituksia, jotka ovat siis Suomen ainoita virallisia:estofex31072014

 

uusibongauslogo.png

Tutka (dBz) & Salamat

  Tutka

Bongarit twitterissä