blogiteksti

14.7.2014 - 8.00

Maanantaista on kehkeytymässä hyvin ukkosherkkä päivä jollaista ei pariin viikkoon ole nähty. Jo sunnuntain ja maanantain välisenä yönä lounaassa päästiin ihailemaan komeaa yöukkosta vyörypilvineen joka sittemmin siirtyi merelle Porin eteläpuolitse. Aamuyön tunteina tilanne hieman rauhoittui ja vain Baltiasta saatiin kaikuja eloon jääneistä soluista. Nyt aamupäivällä ukkostuotanto käynnistyy kuitenkin uudestaan kun lounaasta saapuu annos kosteaa, ukkosherkkää ilmaa.

 

Päivän kulku lyhyesti

 

Aamupäivällä ukkosta esiintyy lounaasta saapuvan rintaman edellä aivan maan lounaisosissa. Tästä ukkosherkkä alue siirtyy päivän mittaan kohti koillista ja ukkoskuurojen todennäköisyys kasvaa ennestään kartan osoittamalla alueella. Tuoreet mallit ennustavat, että iltapäivällä ja alkuillasta ukkosilla olisi käytettävinään melko suuri energiamäärä  (>1000 j/kg,) joten runsas salamointi, ja taajamatulvat ovat mahdollisia. Merkitsevää tuuliväännettä näyttäisi esiintyvän alueen luoteisosissa, mutta energiasisällön ollessa maanantai iltapäivällä merkittävä, on suurehkojen rakeiden ja syöksyvirtausten esiintyminen mahdollista voimakkaiden ukkosten yhteydessä myös muualla. Syntyneiden ukkos-solujen liikeradan voi laskea aamupäivällä etelästä -> pohjoiseen, mutta päivän edetessä yksittäiset solut liikkuvat perusvirtauksen mukana koilliseen. Illaksi sää muuttuu selkeämmäksi koillisesta alkaen, kun ukkosherkkä ilmamassa siirtyy merkatun alueen koillispuolelle jossa vahvimmat solut saattavat salamoida vielä yön tunteina.

Kaikenkaikkiaan maanantaista on tulossa lännessä salamarikas päivä ja ukkosten kehittymistä on syytä seurata päivän mittaan. Varsinkin aamulla on syytä tiirailla taivaalle rintaman tulosuuntaan sillä luvassa voi olla komeita pilvinäytelmiä. Ilmatieteenlaitos on antanut varoituksen voimakkaista ukkospuuskista: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

 

1472014 09Z strmprob UPD

uusibongauslogo.png

Tutka (dBz) & Salamat

  Tutka

Bongarit twitterissä